A Dated Ranch Gets a New Look

A clean-lined and thoughtful remodel in a neutral palette.
Sands Point Modern Ranch Kitchen

Photographs by Max Kim-Bee

When Nicole Greenblatt, a Manhattan attorney, and her husband, Russell, a Long Island accountant, decided to remodel their dated 1980s Sands Point house a few years back, they didn’t have to look far for help. A friend and neighbor quickly referred them to architect Jared London, of Bridgehampton-based London Architecture + Design, and interior designer Lisa Hershman of Port Washington–based Abaca Interiors.

The extensive renovation resulted in a four-bedroom, 5,670-square-foot modern ranch with mid-20th-century-style accents. “We opened the kitchen and dining and living rooms into one communal space, with each area defined by changes in ceiling height, slope, and skylight position,” London explains. Additionally, a three-story staircase with cantilevered oak treads now “connects the formerly detached office with the rest of the home.” The flooring comprises seven-inch-wide planks of white oak in a pale matte gray finish, and seamless, touch-latch rift-cut white-oak built-ins provide ample storage. New floor-to-ceiling windows and sliding glass doors bridge the gap between indoors and out.

Once construction was mostly complete, Hershman entered the picture to work her magic on the interiors. “Nicole and Russell wanted to complement the newly renovated home with clean-lined pieces and warm materials that matched the architecture,” she says. Accordingly, wood is abundantly employed, from the foyer’s sculptural whitewashed-plywood bench to the dining room’s 13-foot-long walnut slab table.

Sands Point Modern Ranch Dining Room

Photographs by Max Kim-Bee

All rooms in the house see lots of action and have been designed to be user-friendly, particularly the kitchen. (The Greenblatts’ children are 11 and 14, and then there’s Bugsy, the dog.) The Corian top on the breakfast area’s Saarinen table easily withstands stains, and the bench cushions beneath are covered in pleather. “The kitchen was designed as a working and gathering space,” London comments. “The kids do homework at the 15-foot island while their parents cook.”

If there’s an oasis of calm, it’s the master bedroom, where “troweled lime-washed walls complement the vaulted white-oak ceiling,” says Hershman. “The effect here, as elsewhere in the house, is soothing, like being cocooned in a vast open space.”

The print version of this article appeared with the headline: Sleek Sanctuary.